forum mieszkańców osiedla ZIELONY ŻOLIBORZ
No drażliwy. Bo wkurza mnie to, że tak naprawdę budynek stoi prawie wykończony (nie licząc jakiś tam pierdoluksów), na rynku od cholery mieszkań (wg analityków i innych 'znawców' tematu) a tutaj trzeba jeszcze dopłacać. Za co?
A co będzie jak przed podpisaniem aktu VAT znowu wzrośnie i będziemy już mieszkali? To co? Też trzeba będzie płacić, bo materiały zdrożeją?
Administrator
jak VAT wzrośnie po wystawieniu ostatniej faktury, to już nas nie dotyczy. mimo, że nie będziemy jeszcze mieli podpisanych aktów
Deweloper niezgodnie z umowa żada zapłacenia od nas 1%VAT (od rat płatnych od 01.01.2011.) w terminie do 31.07.2011. W umowie jasno jest okreslony harmonogram płatności. Myślę, że w każdej podobnie. Każda "nowa" rata powinna byc podwyższona o 1 %, a nie wyskakują z lipcem.
Nie można płacic VATu od czegoś czego sie nie nabyło.
Chcą zebrać troche więcej kasy wcześniej i wiedzą, że niektórzy się nabiorą.
Administrator
ja mam to inaczej w aneksie - po prostu rata czerwcowa i końcowa wzrosły o ca 1% - nie mam osobnego terminu na dopłacenie VAT !? faktycznie dziwne
cobana napisał:
Deweloper niezgodnie z umowa żada zapłacenia od nas 1%VAT (od rat płatnych od 01.01.2011.) w terminie do 31.07.2011. W umowie jasno jest okreslony harmonogram płatności. Myślę, że w każdej podobnie. Każda "nowa" rata powinna byc podwyższona o 1 %, a nie wyskakują z lipcem.
Nie można płacic VATu od czegoś czego sie nie nabyło.
Chcą zebrać troche więcej kasy wcześniej i wiedzą, że niektórzy się nabiorą.
Zgadzam się w 100 % dlatego czekam na aneks, w którym VAT będzie dodany do kolejnnych transz!!!
Patrzcie mieli wprowadzić wyższe stawki Vat na moment kryzysu, a jest już wyższy prawie 10 lat. Nawet obiecywacze wszystkiego nie spełnili swoich obietnic. Teraz ma powstać nowy urząd Rzecznika Praw Podatnika http://www.zasadyogolne.info/2019/07/zm … cznik.html . Ciekaw jestem jak on będzie reprezentował interesy osób, które płacą podatki.
Jeżeli w umowie była stawka VAT, to nie mogą zmienić. Trzeba to też przeananalizować pod kątem klauzul abuzywnych. Warto skorzystać z usług Adwokata.