forum mieszkańców osiedla ZIELONY ŻOLIBORZ
witam
czy zauważyliście, że coś nam robią pod oknami od strony krótszego odcinka Rydygiera?
Ktoś wie co to będzie?
Wygląda jak mały deptak z latarniami a więc też pewnie z ławeczkami...
jeśli tak, to tylko czekać aż okoliczna młodzież będzie się nam spotykała pod oknami na ciekawe dysputy późnymi letnimi wieczorami;-)
z doświadczenia po mieszkaniu przystanek dalej na ul Popiełuszki mam pewne uzasadnione obawy...
co wy na to?
tak dzisiaj przechodziłem i pomyślałem, że może można by było ten chodnik który teraz robią połączyć z tym naszym wejściem do klatki żeby nie trzeba było robić koła idąc do samochodu albo gdzieś w stronę wiaduktu. Teraz na tym etapie może można by było to zgłosić gdzieś? to jest raptem dwa metry chodniczka żeby z naszej klatki prosto jak sie zejdzie ze schodków iść na ten nowy chodniczek teraz trzeba robić kółko a dużo ludzi podeptało tylko żywopłot czy inne krzaczki.
Fajnie że budują chodnik. Teraz wzdłuż naszego osiedla Rydygiera będzie miała 3 chodniki. A może po prostu wylać całą przestrzeń asfaltem i zrobić meeeega chodnik?
A na poważnie to jeżeli wybudowanie tego chodnika nie poniesie za sobą zmiany organizacji parkowania wzdłuż jezdni (z równoległego na ukośny lub prostopadły) to jest to jeden z najdziwniejszych pomysłów w naszej okolicy. Ścieżki rowerowej oczywiście brak w planach.
Czy skoro wiemy już CO budują ma ktoś informację PO CO?
A ławeczek to raczej tam nie postawią, to nie park ani deptak
prz3mO napisał:
tak dzisiaj przechodziłem i pomyślałem, że może można by było ten chodnik który teraz robią połączyć z tym naszym wejściem do klatki żeby nie trzeba było robić koła idąc do samochodu albo gdzieś w stronę wiaduktu. Teraz na tym etapie może można by było to zgłosić gdzieś? to jest raptem dwa metry chodniczka żeby z naszej klatki prosto jak sie zejdzie ze schodków iść na ten nowy chodniczek teraz trzeba robić kółko a dużo ludzi podeptało tylko żywopłot czy inne krzaczki.
Oczywiście że można by było - świetny pomysł i przecież dość oczywisty. W związku z tym zakładam, że zgodnie z logiką polskiego budownictwa i drogownictwa nic takiego nie powstanie i będziemy biegac dookoła.
własciwie parkujące samochody coraz bardziej utrudniają wyjazd z osiedla. niedługo dojdzie do stłuczki bo coraz dalej trzeba się wychylić, żeby zobaczyć czy coś nie jedzie z lewej. Miasto powinno na przeciwko jakieś zwierciadło wypukłe postawić, żeby było bezpieczniej. albo znak zakaz parkowania;-)
Wyjazd z osiedla.....
Zwracam uwagę, że wyjazd z naszego osiedla do ulicy "małej Rydygiera" jest tylko w prawo skręt...
na jezdni jest podwójna ciągła linia co oznacza że wyjazd w kierunku Matysiakówny/Broniewskiego jest łamaniem zasad ruchu drogowego...
kiedyś przyjedzie straż miejska albo police postawią sie na matysiakówny i będą wszystkich uszczęśliwiać mandatami.
należalony zmienić organizację ruchu
JacekP napisał:
należalony zmienić organizację ruchu
Myśle, że przy następnym malowaniu jezdni zrobią tam linię przerywaną do skrętu.
Teraz jest ciągła gdyż jeszcze nie dawno nie było naszej uliczki osiedlowej.
lukasz napisał:
własciwie parkujące samochody coraz bardziej utrudniają wyjazd z osiedla. niedługo dojdzie do stłuczki bo coraz dalej trzeba się wychylić, żeby zobaczyć czy coś nie jedzie z lewej. Miasto powinno na przeciwko jakieś zwierciadło wypukłe postawić, żeby było bezpieczniej. albo znak zakaz parkowania;-)
Zakaz parkowania, a co! Niech zaproszeni goście znajdą sobie P+R i przyjadą do nas metrem
A co do widoczności - faktycznie jest słaba a po Rydygiera jeździ się szybko. może delikatny garbik zwalniający załatwił by problem. wspomniałeś o możliwej stłuczce z tymi jadącymi z lewej przy wyjeździe. Ale problemem są również ci wyjeżdżający z prawej spod wiaduktu z prędkością ponad 80km/h, a tacy się zdarzają, np radiowozy...
Podpytałem dzisiaj robotników o ten chodnik. W projekcie nie ma łącznika z wyjściem koło ochrony. Inwestorem chodnika jest Zielony Żoliborz a nie miasto - więc to z nimi trzeba pogadać.
Użytkownik
Koniecznie położyć garb ew.garbik na Rydygiera.Jeśli nasza wspólnota już istnieje to dla niej zadanie nr 1.Lada chwila będzie głosne buuum samochodów wyjeżdzających z osiedla.Ten wyjazd to loteria i igranie z losem.