forum mieszkańców osiedla ZIELONY ŻOLIBORZ
Nowy użytkownik
Witaj, w celu ustalenia na jakim etapie jest realizacja sprawy prosimy o podanie dokładnego punktu poboru oraz numeru licznika w prywatnej wiadomości. Pozdrawiamy, Asystent RWE.
lukaszk napisał:
Proponuję codzienne telefoniczne męczenie RWE.
Jestem zszokowany ich działaniem - najpierw opóźniali się z zamontowaniem liczników, w chwili obecnej nie chcą zdejmować plomb ponieważ "budynek nie jest w systemie". Panie łaskawie informują, że może w poniedziałek będzie wprowadzony do systemu.
Przy każdej rozmowie proszę żeby wystosować ponaglenie do osób odpowiedzialnych za wprowadzenie danych do systemu - być może jeśli codziennie kilka lub kilkanaście osób będzie ich męczyć w ten sposób to wezmą się za pracę.
Pozdrawiam,
Łukasz
Od tygodnia nie mogę otrzymać od nich rzeczowej informacji (np. jaka część danych została wprowadzona).
Proponuję również żebyśmy wszyscy zbiorowo wystąpili do dewelopera o zwrot zapłaconego czynszu za dni, w których nie mamy prądu - bez prądu nie jesteśmy w stanie rozpocząć prac remontowych więc w zasadzie jesteśmy karani za to, że odebraliśmy mieszkanie.
Slon2 napisał:
Czy Wy też dostaliście w pismach o odbiorach wezwanie do zapłaty zaliczki na koszty utrzymania lokalu i infrastruktury za 2 miesiące do przodu, przedstawione jako warunek konieczny aby w ogóle przystąpić do odbioru ?
Nie mam nic o takim warunku Odbioru w zapisach mojej Umowy deweloperskiej, taki zapis został zakwestionowany przez UOKiK i wykreślony przez ZZ z umów gdzieś na początku 2014.
Czy moglibyście napisać ile wynoszą te pierwsze zaliczki i co one obejmują? Będę dopiero umawiać się na odbiór mieszkania i wolałabym nie być zaskoczoną. Z tego co piszecie wynika, że nie ma się co spieszyć z odbiorem, bez prądu i tak ekipa remontowa nie zacznie prac. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów!
Zaliczki wg. pisma obejmują: koszty utrzymania lokalu, nieruchomości wspólnej oraz infrastruktury osiedlowej.
Kwota zaliczki: tak mniej więcej wychodzi mi 8,40 za m2 na miesiąc
i jeszcze 200 na kontener na odpady, choć piszą ze niby jednorazowo to z kwoty sumy jaką wyliczyli do zapłaty wynika że jednak 400 za 2 miesiące
czy w odbiorach odbiera się też garaż i komórkę w tym samym terminie ?
bo nic o tym nie piszą w piśmie
Slon2 napisał:
Zaliczki wg. pisma obejmują: koszty utrzymania lokalu, nieruchomości wspólnej oraz infrastruktury osiedlowej.
Kwota zaliczki: tak mniej więcej wychodzi mi 8,40 za m2 na miesiąc
i jeszcze 200 na kontener na odpady, choć piszą ze niby jednorazowo to z kwoty sumy jaką wyliczyli do zapłaty wynika że jednak 400 za 2 miesiące
czy w odbiorach odbiera się też garaż i komórkę w tym samym terminie ?
bo nic o tym nie piszą w piśmie
Dziękuję za odpowiedź. 8,4 za m to normalny koszt czynszu, kwota dość abstrakcyjna jak na mieszkanie deweloperskie, bez zameldowanego mieszkańca (ciekawe na jakiej podstawie wyliczyli koszt zużycia wody nie wiedząc ile osób zamieszka w lokalu).
Z prądem to są jakieś jaja, podpisałem umowę z RWE, dali mi papier i powiedzieli że jeżeli spotkam montera "na obiekcie" i mu ten papier pokażę, to on mi ten prąd włączy. Spotkałem montera, nie chciał włączyć, ale powiedział żebym przyszedł nazajutrz o 7 rano, to on się tam pojawi i załatwimy sprawę. Przyszedłem, czekałem nie przyszedł. Mam teraz ekipę budowlaną w mieszkaniu i co oni biedni mogą zrobić bez prądu? 2 tygodnie czekania na to żeby ktoś przyszedł i pstryknął pstryczek to jest kpina.
8,4 zł to normalny koszt tyle że w ZZ miało być 7zł. Tak mi obiecywano i ten w miarę niski czynsz był jednym z argumentów który nas do ZZ przekonał. Ale nie mam złudzeń, i wiem że obiecywanie jednego a robienie w praktyce zupełnie czegoś innego jest w naszym kraju biznesowym standardem.
Dawać prąd.
Propozycja walki o zwrot czynszu za te dni związana jest z brakiem jakiekolwiek wartości użytkowej mieszkania bez możliwości korzystania z energii elektrycznej. Nikt z nas nie korzysta z mieszkań ani części wspólnych dlatego nie wiem dlaczego mamy płacić czynsz. Niezależnie czy ktoś odebrał mieszkanie 2 tygodnie temu czy dzisiaj wykorzystanie mieszkania i części wspólnych było identyczne.
Potwierdzam, że czynsz miał wynosić 7 zł/m2, jednak wydaje mi się, że po zawiązaniu wspólnoty (i prawdopodobnie zmianie firmy administrującej - zwyczajowo są to firmy współpracujące z deweloperami na nierynkowych stawkach) sami ustalimy odpowiednią kwotę czynszu.