forum mieszkańców osiedla ZIELONY ŻOLIBORZ
Chciałabym ostrzec sąsiadów bo choć w ostatnim czasie z naszych garaży zginęły 3-4 rowery, nikt z ich właścicieli ani administracji tego problemu nie nagłośnił. Dziś zniknął mi jeden z 4 rowerów, całkiem niezły sprzęt. Był przypięty do rury i już go nie ma. Widziałam, że wiele osób trzyma rowery nawet nie przypięte więc przestrzegam.
Na policji powiedziano mi, że teraz w sezonie z pewnością będą wracać.
Administrator
to ja nie wiem po co jest cała ta ochrona, karty, chipy, kody, monitoring - chyba tylko żeby mnie gnębić, jak schodząc do garażu zapomnę portfela z kartą..
Wejście do garażu otwierane jest za pomocą karty, albo pilota (brama). Czyli jeżeli nie przejdziesz przez otwarte przez kogoś drzwi, musisz mieć jeden z tych przedmiotów i będziesz mógł się wydostać. Karta do wejścia do klatki z garażu jest konieczna. Brama ma pewną bezwładność i zamyka się przez pewien czas, przez co osoba nieuprawniona może się wślizgnąć do środka i mieć dostęp do wszystkich klatek (gdyby kart nie było). Założę się, że nikt nie patrzy w lusterko wsteczne czy ktoś się nie przemyka. I właśnie dlatego trzymanie roweru w garażu jest średnim pomysłem. No chyba, że po sąsiedzku będziemy prosić osoby, które chcą wyjechać przez bramę na rowerze, lub wyjść z nim przez klatkę o okazanie karty bądź pilota (w takim wypadku to my otwieramy wyjście złodziejowi).
Praca ochrony to inna sprawa. Ryki na patio, lub od strony Rydygiera są w weekendy normą. Brak reakcji ochrony, w mojej ocenie, mocno poddaje w wątpliwość jej kompetencje.
jeśli chodzi o wejście z klatek do garazy to niestety nie jest tak wszędzie. Bez problemu można wejść z klatki 13 do garaży na (-1) pietrze. Fakt, żeby wejść z klatki 13 na (-2) pietrze jest juz potrzebna karta. O tym fakcie zgłasząłam juz administracji kilka razy. Odkąd zostały wporowadzone karty.
Też myślałam aby trzymać tam rower, ale teraz się zastanawiam czy trzymanie samochotu w garażu jest to dobry pomysł. Przeciez nie ma żadnego problemu przy wyjeździe z garaży. trzeba tylko wysiąść i nacisnąć przycisk jak ktos nie ma pilota
W 13 klatce na -2 też nie jest potrzebna karta. Działało to tylko przez jakiś tydzień od wprowadzenia pomysłu.
Jeżeli mniej więcej wiadomo kiedy rower został skradziony można spróbować sprawcę "wyłapać" z monitoringu...
Nie chcę nikogo denerwować. Garaż nie służy do trzymania rowerów chyba że na własnym miejscu.
Piszecie o przypinaniu to rozumiem że stoją gdzie popadnie.
Ochrona i monitoring to takie nowobogackie ;-) jak widzicie i bez tego można żyć bo utrzymywanie firm ochroniarskich to wywalanie kasy.
Co do kradzieży nie można powiedzieć tego o wszystkich ale ile firm przewinęło się przez wasz blok.
Myślicie że niektórzy z tych Panów nie wiedzą jak wrócić ?? Sąsiedzi też wszystkich nie znacie i nie wiecie co mogą wam zrobić. Może ktoś jest złośliwy, zawistny. Moja rada rower w domu lub w komórce. I jeszcze jedno nie przypinajcie ich na klatkach schodowych do barierki.
Nie jestem pewna czy komórka lokatorska to do końca bezpieczne miejsce? Jakiś czas temu zastałam główne drzwi do komórek na -1 w dziwnym stanie, drzwi miały wywalone zawiasy, które leżały na ziemi i jak gdyby nigdy nic były "zamknięte". Same się zepsuły?
KaMa napisał:
Nie jestem pewna czy komórka lokatorska to do końca bezpieczne miejsce? Jakiś czas temu zastałam główne drzwi do komórek na -1 w dziwnym stanie, drzwi miały wywalone zawiasy, które leżały na ziemi i jak gdyby nigdy nic były "zamknięte". Same się zepsuły?
Same nie ale ktoś mógł zamknąć na siłę. Sam tak robiłem. U mnie też rozpadł się zawias i udało mi się unosząc drzwi zamknąć :-)
Tak na marginesie to dobrze że były zamknięte. U mnie zdarza się że są otwarte światło się pali a w środku pusto :-)