forum mieszkańców osiedla ZIELONY ŻOLIBORZ
KICIA napisał:
Wszyscy jesteśmy ludźmi, wszystko da się załatwić ale nie krzykiem czy pretensjami a z tonów Waszych wypowiedzi domyślam się że sprawy załatwiacie niezbyt miło.
Przyniosło to przynajmniej skutek?
Ale KICIU, ja wszystko miałem załatwione życzliwie przed pójściem do notariusza.
Ale jak w momencie rozliczenia okazuje się, że musisz zostawić 10% więcej bo Cię błędnie poinformowano i jeszcze słyszysz "ale o co panu chodzi" to doprawdy zostają tylko gorzkie słowa... Cóż, życzę wszystkim pozytywnych relacji z notariuszem.
ja też miałem miło i przyjemnie, cenę też można było negocjować, to co było nie fajne to dojazd i brak miejsc parkingowych na Panskiej (polecam parking obok budynku chyba 8 zł kosztował)
a po akcie - droga do użędu dzielnicy na parterze i na pierwszym piętrze zgłoszenie podatku od nieruchomości i opłata wieczysta.
warto zrobić kilka kserokopi aktu w urzędzie zastawimy 2
Bubal, jeszcze nie wiadomo bo nie mają w urzędzie czegoś tam wyliczonego bo to dla nich nowy budynek (dzisiaj byłem zanieść). Pani powiedziała mi, że jak wszystko zgromadzą to wyślą mi pocztą formularze i informacje. Chyba, że Pani nie chciało się w piątek o 15:45 już nic robić i mnie zbyła
leszak2 napisał:
Bubal, jeszcze nie wiadomo bo nie mają w urzędzie czegoś tam wyliczonego bo to dla nich nowy budynek (dzisiaj byłem zanieść). Pani powiedziała mi, że jak wszystko zgromadzą to wyślą mi pocztą formularze i informacje. Chyba, że Pani nie chciało się w piątek o 15:45 już nic robić i mnie zbyła
A meldowałeś się od razu?
pozdr
Użytkownik
Podatek od nieruchomości i użytkowanie wieczyste chyba płaci się od momentu zakupu notarialnego.Tak mi się wydaje i to proporcjonalne w stosunku do opłaty rocznej.Druga wersja to od terminu odbioru?
Robi napisał:
leszak2 napisał:
A meldowałeś się od razu?
pozdr
Jeszcze nie - przeraża mnie liczba rzeczy, która się z tym wiążę A poza tym i tak już zamykali
W poniedziałek jest do 18 więc pewnie wtedy zacznę to załatwiać.
podatek od nieruchomości to 100 pln/rok, natomiast większa sprawa to wieczyste co roku 2%wartości gruntu wspólnoty (propolcjonalnie do ilości udziałów w nieruchomości) tak wtępnie i bardzo szasunkowo to będzie ok miesięcznego czynszu, chyba że się weżmiemy zbierzemy i wykupimy działkę na własność jako wspólnota
Użytkownik
robert napisał:
Czy wszyscy mają wpisane loggie jako własność wspólna do wyłącznego użytku?
Faktycznie logia figuruje w pkt 4 ustęp 9 .jako część wspólna,ale jak się dalej doczytać to po przecinku jest napisane "które nie służą wyłącznemu użytku właścicieli poszczególnych lokali".Najlepiej prawnik niech to skomentuje,jesli jest takowy.
Robi napisał:
Witam,
a po co jest 6 wypisów aktów i dlaczego my za to płacimy?
pozdr
Ja miałem 5 wypisów: 3 dla notariusza, jeden dla Ciebie, jeden dla Zielonego Zoliborza. Zwyczajowo jest przyjęte, że kupujący pokrywa koszty wypisów, ale możesz się postawić i nie zapłacić za wypis Zielonego (należy to zgłosić w momencie odczytywania aktu, dziewczynka z Zielonego troche pomarudzi, zadzwoni do Brodatego, ale później i tak musi się zgodzić - wypis dla strony nie jest obligatoryjny, jest jedynie dokumentem informacyjnym. Najważniejsze jest repertorium u notariusza).
jenes napisał:
Robi napisał:
Witam,
a po co jest 6 wypisów aktów i dlaczego my za to płacimy?
pozdrJa miałem 5 wypisów: 3 dla notariusza, jeden dla Ciebie, jeden dla Zielonego Zoliborza. Zwyczajowo jest przyjęte, że kupujący pokrywa koszty wypisów, ale możesz się postawić i nie zapłacić za wypis Zielonego (należy to zgłosić w momencie odczytywania aktu, dziewczynka z Zielonego troche pomarudzi, zadzwoni do Brodatego, ale później i tak musi się zgodzić - wypis dla strony nie jest obligatoryjny, jest jedynie dokumentem informacyjnym. Najważniejsze jest repertorium u notariusza).
Dziękuje
A notariusz za swoje wypisy nie może sobie zapłacić ?
Użytkownik
A na jakie akta prawne można się powołać przy tych wypisach?Jak argumentować,czy tylko :"nie bo nie" ?
kmroczny66 napisał:
Notariusz dewelopera przedstawił następujące warunki
1 010 zł + 0,4% od nadwyżki powyżej 60 000 zł - ok. 25%
w przypadku mieszkania wartości ok. 580 000 zł koszty taksy z vatem to ok. 3 000 zł
[...]
A ja mam pytanie. Czy jest możliwość zrezygnowania z notariusza sugerowanego przez developera i zaproponowanie własnego tak jak to miało miejsce na etapie podpisywania umowy przedwstępnej??
Przypadkiem trafiłem na forum Osiedla Saska od Dom Development i widzę, ze tam lokatorzy zorganizowali się we własnym zakresie i negocjowali hurtowo z notariuszami na wolnym rynku:
http://osiedlesaska.pl/forum/topic.php?id=1809
http://osiedlesaska.pl/forum/topic.php?id=1797
Rzuciłem tylko szybko okiem i wyłapałem kilka ofert, które otrzymali i np.
"III. 550.000,-zł - Taksa notarialna 1700 zł i VAT od niej 391 zł;"
odbiega znacznie od tego co zaproponował notariusz od Turreta. Jeśli faktycznie byłaby taka możliwość może warto pochylić się nad taką opcją??
Krok to dziwne, że odbiegało znacznie od tego. W moim wypadku było zbliżone spróbuj pomarudzić u notariusz to powinieneś na pewno zbliżyć się do tej kwoty w okolice 2k +vat
Ostatnio edytowany przez leszak2 (2012-04-26 21:02:15)