forum mieszkańców osiedla ZIELONY ŻOLIBORZ
Witam,
Czy wiadomo kiedy otrzymamy jakieś rozliczenie zużycia wody oraz ogrzewania?
Rozumiem, że te media są wliczone w czynsz, który płacimy i po jakimś przyjdzie rozliczenie ile czego zużywamy i czy mamy niedopłatę/nadpłatę?
W załączniku do protokołu zdawczo-odbiorczego lokalu, który podpisywałeś przy odbiorze, widnieje:
[...] Strony ustalają, iż od dnia sporządzenia protokołu do dnia zatwierdzenia Planu Gospodarczego przez Wspólnotę Mieszkańców osiedla ZŻ etap C, będzie obowiązywać zryczałtowana stawka opłat eksploatacyjnych i administracyjnych, w następującym wymiarze:
1. 7,00 zł za 1 m. kw. lokalu mieszkalnego miesięcznie za: [...] opłaty stałe i zmienne dotyczące CO i CW w lokalach [...];
[...] Część opłaty przypadającej na media pokrywa ich koszt bez względu na wielkość faktycznego zużycia do momentu powstania Wspólnoty. Po tym terminie w przypadku nie powstania Wspólnoty system rozliczeń zostanie zmieniony ze zryczałtowanego na wskazania licznikowe.
[...] Po podpisaniu pierwszego aktu notarialnego sprzedaży lokalu z mocy prawa powstaje Wspólnota mieszkaniowa nieruchomości.
Czyli hulaj dusza piekła nie ma..
Użytkownik
Na zebraniu,poprawcie mnie jeśli się mylę, powiedzieli że czeka nas wymiana liczników na własny koszt.Ok.2000 zł za jeden.Obecne liczniki nie mają certyfikatów podobno.Dopiero wtedy rozliczą nas z zużycia mediów.
Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o szczegóły lub sprostowanie.
Administrator
? To ja się przejdę jutro do administracji i coś dowiem. Serio mamy sami wymieniać liczniki? W takim razie do momentu wymiany liczników nie można będzie się indywidualnie rozliczyć, skoro te nie mają atestu, to ich wskazania są nieważne.. jakaś lipa
Administrator
Byłem dziś w administracji i dowiedziałem się, że w lutym będą wysyłać rozliczenia, odczyty już zrobili, nie wspominali nic o wymianie liczników. Podliczają jeszcze jakieś faktury. Z ich obliczeń wynika, że w większości przypadków raczej będą zwroty niż dopłaty, czyli zaliczki pokrywają średnie zużycie. Ale to się pewnie okaże jak przyjdą te rozliczenia. Mówili, że będą też wysyłać maile.
Użytkownik
Dzięki.To mamy jasność jak na razie.Pozostaje jeszcze wiele spraw do wyjaśnienia,ale o tym potem.