forum mieszkańców osiedla ZIELONY ŻOLIBORZ
Nowy użytkownik
Z tego co udało nam się ustalić to UPC ma być na przełomie marca i kwietnia - niestety. Kontakt w sprawie możliwości podłączenia UPC pod istniejącą w budynku sieć jest z administracją delikatnie mówiąc beznadziejny. Jedną z możliwości jest podłączenie z vectry tylko internetu na umowie bezterminowej - koszt 49,90, różnica w koszcie instalacji, zamiast 1 zł, płacimy 75 zł.
Generalnie żałosne jest to, że deweloper zapewnił w momencie oddania budynku dostęp tylko do jednego operatora.
Skąd masz informacje o przełomie marca i kwietnia? Administracja mi odpisała, że jeszcze trwają negocjacje odnośnie umowy, a wczoraj dostałem odpowiedź od UPC:
"Na 26/01 jest umówione spotkanie ze Wspólnotą. Niestety wcześniej nie udało się wypracować porozumienia z developerem. Czynimy cały czas starania, aby budynek dopiąć do naszej sieci."
Nowy użytkownik
Od administracji.
Witam, w lutym wprowadzam się do budynku C (tego z wieżą).
Moja praca opiera się na szybkim, stabilnym łączu również w domu. Zależałoby mi na UPC jak wszyscy chwalą. Jak to jest na chwilę obecną? Czy można się podłączyć pod UPC czy w tym budynku jest tylko Vectra? Może Netia? Mam obecnie i nie mogę narzekać, przez 2 lata tylko 2 razy nie było dostępu przez parę godzin.
Zaznaczam, że zależy mi tylko na internecie bez limitu, po kablu, nic mobilnego nie wchodzi w grę.
Dziękuje za odpowiedzi
http://www.upc.pl/strefa-klienta/jak-za … number=11a
Według strony UPC na 11 i 11a są dostępni, a na 13 i 13a nie. Ale szukając informacji na ten temat na tym forum czy innych miejscach gdzie wypowiadają się mieszkańcy informacje nie są jednoznaczne.
Czy ktoś w budynku C - 11a ma internet UPC? Najlepiej gdybym wiedział czy działa 60Mbps bez problemu.
I jak to wygląda z montażem? Mam gniazdko przy drzwiach wejściowych i w salonie, które i tak chce przełożyć przez ścianę do drugiego, mniejszego pokoju, gdzie mam zamiar korzystać z internetu.
W 11A są usługi UPC i z mojego doświadczenia działają w porządku. Internet 60Mb/s też, właśnie taki posiadam. Co do rozprowadzenia okablowania, to ja np. mam w każdym pokoju gniazdo internetowe, a przy drzwiach wejściowych jest można powiedzieć "rozdzielnia" sygnału tv/internet. Po za tym można też rozprowadzić sygnał bezprzewodowo. UPC daje modem Wi-Fi, aczkolwiek różnie bywa z siłą sygnału, jeśli musi on przejść przez grubą ścianę. Wtedy może pomóc np. mocniejsza antena, którą trzeba samemu dokupić.
WiFi akurat nie jest dla mnie niezbędne, korzystam sporadycznie chodziło mi o pewniaka po kablu.
Aż dziwne, że nie w każdym mieszkaniu są gniazda internetowe we wszystkich pokojach, zbędne utrudnienie, pozostało przebić się przez ścianę na drugą stronę. Dzięki za informacje.
Mam od ponad miesiąca Vectrę (Rydygiera 13), korzystam tylko z wifi. Jest w porządku, chociaż do prędkości deklarowanej (100mbps) sporo brakuje. Póki co bez przerw i przestojów. TV wziąłem w pakiecie, chociaż zbyt często jej nie oglądam.
Nowy użytkownik
Ja też założyłem Vectrę i po kilku dniach używania odliczam czas do uruchomienia UPC - dobrze że mają umowę na czas nieokreślony. Generalnie modemo-routery które dają to jakaś tragedia. Przez wifi ze 100 mb jest ok. 20, po kablu troche lepie ok. 70. Sygnal zanika w jednym pokoju. No i podstawowa sprawa - do routera nie można się dostać, także jeśli ktoś chciałby np. przekierować porty albo ustawić inne hasło do wifi to się nie da. Hasło do routera z domyślnego zostało zmienione przez vectre i nie jest udostępniane.
Vectra to jakaś porażka. Też założyłem internet, bo był mi potrzebny. Między prędkością na umowie, a realną odbieraną po kablu i wifi jest ogromna różnica. Na reklamacje odpisują, że sprawdzili i wszystko jest ok. Dobrze, że umowa na czas nieokreślony. To skandal, że deweloper wpuścił tylko Vectrę podczas budowy. Dziwna ta sprawa.
Ostatnio edytowany przez rad (2015-01-30 13:22:12)